Lockdown första kvällen

Händer så mycket och så fort att jag nog får summera lite kort för att det inte ska bli helt uppåt väggarna tokigt.

  • Coronaviruset Covid-19 har spridits i rekordfart över hela världen
  • Durham University flyttade all undervisning online sista veckan av vårterminen (16-20 mars)
  • Alla skolans huvudbyggnader stängde 22 mars, nästa termin börjar 27 april och tills dess har vi påsklov.
  • Alla som bor i college (dvs studentkorridor kopplade till universitetet) har rekommenderats att flytta hem.
  • Katie och jag bor i privat studentboende, vi kan därför stanna.
  • Senaste veckan har det blivit strängare regler, barer och restauranger har fått stänga och/eller endast köra takeaway. Alla vuxna över 70 år eller som ingår i riskgrupp måste stanna hemma i 12 veckor framåt.
  • Ikväll, måndag 23 mars, talade Boris Johnson (premiärministern) till folket och sade att från och med ikväll 20.30 gäller nya regler:
  • Alla måste stanna hemma. Man får gå ut en gång om dagen för fysisk aktivitet (cykla/promenera/jogga). Får endast umgås med personer i ditt egna hushåll. Får gå till mataffären eller apotek men endast vid behov och så sällan som möjligt. Alla affärer utom mataffärer och apotek måste stänga från imorgon tisdag. Dessa bestämmelser gäller alla förutom de som måste åka och jobba och inte kan arbeta hemifrån.
  • Om 3 veckor kommer detta utvärderas, så får vi se vad som händer då om det går att lätta lite på reglerna eller om vi måste fortsätta.

Kvällens tankar är ganska lugna, det känns bra att det hela tas på så stort allvar. Att stanna hemma innebär att vi inte blir smittade lika lätt, och därför kan hålla antalet smittade i samhället nere vilket innebär att sjukvården har större chans att klara krisen. Även om många som blir sjuka inte får så allvarliga symptom, så finns det de som inte alls klarar sig med egenvård utan behöver hjälp från sjukhus/vårdcentral.

Självklart är det tufft att bara få gå ut en gång om dagen, och stanna inne i vår pyttelilla studio resten av tiden. Men Katie och jag har varandra och kan hjälpas åt med att hålla varandra på gott humör.

Vi har pratat om att göra små videos, spela spel, göra en nedräkningskalender på griffelväggen, lägga pussel osv. Sen kommer vi såklart kolla massor på tv och läsa böcker och lyssna på musik. Och skypa våra familjer och vänner, såklart.

Promenaderna har vi sagt att vi ska varva mellan att gå tillsammans och ensamma, för att vi ska få egentid både utomhus och inomhus.

Det blir bra det här, hörni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s